Menu

A háti hordozókról

Amikor egy kisgyermek születik, szinte minden szülőben felmerül a hordozás kérdése. Van, akinek teljesen természetes, hogy már az első pillanattól fogva hordozni fogja a babát, azt is jó előre tudja már, milyen módszerekkel fogja mindezt megtenni, ugyanakkor vannak tanácstalanabb szülők is, akik a témával kapcsolatban némi segítséget igényelnek. Ők azok, akik a bababoltok polcai előtt állva, hosszadalmasan és talán kissé aggódva szemlélik a különféle hordozók rendkívül széles kínálatát. Olyan szülők is akadnak természetesen, akik határozottan elutasítják a hordozás gondolatát és inkább a babakocsikra, rázó-ringató pihenőszékekre vagy egyéb kézi babahordozókra esküsznek.

Mielőtt a végleges döntést meghoznánk, érdemes tájékozódnunk arról, milyen előnyökkel járhat a babahordozás és milyen eszközök állnak ehhez rendelkezésünkre.

Az erre a területre irányuló kutatások ma már bizonyították, hogy az újszülöttek és a csecsemők számára a hordozás a legtermészetesebb dolog. Testi felépítésük, fogó és karoló reflexeik, valamint ösztöneik mind arra utalnak, hogy az édesanyjukba vagy védelmező gondozójukba kapaszkodva érzik magukat a legnagyobb biztonságban. Erről a biztos helyről érdeklődve figyelhetik a világot, és ez által a szükséges ismereteket villámgyorsan elsajátíthatják.

A hordozás számtalan előnnyel is rendelkezik, ezek közül néhányat sorolunk fel.

  • a hordozó személy kezei szabadon maradhatnak, így a mindennapi munkavégzésben nincs akadályozva
  • könnyebben részt vehet a tömegközlekedésben, fel-és leszállásnál nem kell a babakocsival bajlódnia
  • nagyobb testvéreket is el tudja látni
  • mobilisabb, ezért aktívabb társadalmi életet élhet

A háton történő hordozás nem új keletű dolog, a természeti népeknél mai napig bevett és természetes szokásnak számít. Magunk is találkozhattunk már olyan fényképekkel, amelyeken például afrikai nők a hátukhoz erősített szövetekben hordozzák sokszor már nem is annyira pici gyermekeiket.

A modern világ anyái egy időben nem igazán rajongtak a hordozásért, mivel olyan vélemények erőteljes hatása alá kerültek, melyek szerint a hordozással a gyermeket el lehet kényeztetni. Sokszor hallhatták azt, hogy „tanuljon meg egyedül is ellenni ez a gyerek”, vagy „ha most rögtön felkapod, akkor már végérvényesen elrontod”.

Az édesanyák maguk is ösztönösen érzik, mi a jó a gyermeküknek, csak néha ezen külső, már-már kényszerítő hatások miatt megpróbálják ezt az ösztönt elfojtani magukban. Az utóbbi években azonban ismét előtérbe került a hordozás annak minden előnyével együtt.

A babahordozás jó néhány módon, a legkülönfélébb típusú hordozók segítségével történhet. A következőkben a háton történő hordozást mutatjuk be.

A baba hordozása

Napjainkban az a tapasztalat, hogy a szülők többsége az első pár hétben előszeretettel hordozza a babát inkább elől, a mellkashoz rögzítve, de amikor a gyermek súlya eléri az 5-6 kg-ot, ez a módszer már nem a legkényelmesebb, hiszen hordozó személy gerincét a plusz súly folyamatosan húzza előre. Innentől kezdve érdemes háton hordozni a gyermeket. A csípőn való hordozás szintén ortopédiai szempontból nem tanácsos.

A háton hordozás az elől történő hordozáshoz képest felemelően nagyobb szabadságot nyújt a szülő számára.  Ennek ellenére sok szülő tart a háton hordozástól, mivel tévesen úgy gondolják, nem tudnak majd arról, pontosan mi történik hátul a gyermekkel. Ez így nem teljesen igaz, hiszen ugyanúgy hallják a babát, érzik a mozgásait, sőt azt is pontosan tudni lehet, mikor alszik el éppen. Ráadásul a nyújtózkodó mozdulatokat is érezni lehet. Aki ennek ellenére mégis bizonytalan, választhat olyan háti hordozót is, amelyre már visszapillantó tükröket is felszerelt a gyártó.

Milyen háti hordozók léteznek?

Hordozókendők

Ezek igazán multifunkcionális hordozók, hiszen alkalmasak mindenfajta hordozási módszerhez. Elől, hátul és csípőn is hordozhatjuk a kendő segítségével a gyermeket.

Annyi a hátrányuk az ilyen hordozóknak, hogy mindenképpen szükséges elsajátítanunk a kötözési technikákat a biztonságos hordozáshoz. Ennek ellenére ezek a technikák csak elsőnek tűnnek bonyolultnak, megtanulásuk senki számára nem okozhat problémát.

A legtöbb kendőhöz külön használati utasítás is tartozik, de tanfolyamokat is szoktak szervezni kezdő hordozós szülők számára. Ez utóbbi nem mellesleg családi programnak sem utolsó! Még az apukák is szokták élvezni.

Kenguruk

A kendőkhöz hasonlóan a kenguruk is többfunkciósak. Elől- és hátul hordozáshoz is megfelelnek. Vannak megkötős és csatos változataik is. Annak, aki nem szeretne a hordozókendők megkötésével bajlódni, a csatos kenguru a jó választás.

Merev vázas háti hordozók

Rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy egyes véleményekkel ellentétben a merev vázas háti hordozók nem egészségtelenek. Igaz, hogy bár nem ölelik annyira körbe a gyermek testét, mint más hordozók, de jó minőségű terméket vásárolva, biztosak lehetünk abban, hogy a gyermekünk a megfelelő pozícióban, kényelmesen és biztonságosan utazik, akárcsak egy fotelben.

A váz anyaga alumíniumból készül, ennek köszönhetően ezek a háti hordozók bár néha elég nagynak tűnnek, néhány nehezebb típustól eltekintve súlyuk elenyésző, 2-3,5 kg között mozog.

Általában 3 vagy 4 pontos biztonsági öves rögzítő pántokkal együtt árulják.

A szülő vagy más hordozó személy a háti hordozót egy stabil, ugyanakkor megfelelően rugalmas hevederrel rögzítheti a derekához. A vállpántok segítségével pedig, mint egy hátizsák funkcionál. A vállpántok és hevederek a kényelmi és biztonsági szempontok miatt állíthatóak. A legtöbb ilyen merev vázas háti hordozó összecsukható, és kis helyen is tárolható.

Ülésmélységük állítható, tehát mindig a gyermek aktuális magasságához igazítható. Arra ügyeljünk, hogy ezen háti hordozók túlnyomó többsége csak a hatodik hónap után alkalmazható, amikor a legtöbb gyermek már önállóan is képes ülni. Ha lehetőség van rá, olyan típust válasszunk, amelynek a háthossza is állítható, mert így a súly még véletlenül sem terelődik a hordozó személy vállára. Arra is ügyeljünk, hogy a tartópárna minden esetben megfelelően tartsa a gyermek fejét, akkor is, ha elaludna.

A választást tekintve, az elv itt is hasonló, mint a hátizsákok esetében: pontosan illeszkedjen a hátunk vonalához.

A merev vázas háti hordozókhoz rengeteg kiegészítőt is vásárolhatunk, mint például: rögzíthető hátizsák, napernyő, esernyő, oldalzsebek, tükrök, kulacstartó stb.

A merev vázas háti hordozók ára széles skálán mozog, 30000 forinttól egészen 80000-100000 forintig.

Merevítés nélküli háti hordozók

Ezek leginkább a gyermek két éves korától alkalmazhatók. A tipikus nyakban történő hordozáshoz alkalmasak. A szerkezet úgy néz ki, mint egy hátizsák, amelynek a tetején egy kis puha és rugalmas ülőke található. Erre kell helyezni a gyermeket. A vállpántok mellett a hordozó személy derékpánttal rögzíti a hordozót magára, így nagyobb a stabilitás. A gyermek lábait a vállpántokhoz kell csatolni, elkerülve azt, hogy véletlenül leessen.

Kinek érdemes elsősorban csak hátra rögzíthető hordozót vásárolnia?

A háti hordozók főleg a túrázást kedvelő szülők számára lettek kifejlesztve, de egyre több ilyen hordozót látni a városban is, mivel könnyebb velük a közlekedés, mint például egy babakocsival.

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Legnépszerűbb cikkek

Napi video

Legújabb cikkek