Menu

A hordozókendőkről

A tudósok többsége egyetért abban, hogy az első ember által készített eszközök egyike valamiféle csecsemőhordozó lehetett. Felegyenesedett őseink ugyanis hozzánk hasonló testi adottságaikból adódóan már nem voltak képesek sokáig hordozni utódaikat, ellentétben a többi főemlőssel, akiknek testét sűrű szőr borítja, kapaszkodási lehetőséget nyújtva kicsinyeiknek. Ráadásul az ember gyerekek igen sokára, csak 1-1,5 éves korukra sajátítják el az önálló járás alapjait, addig pedig a mozgás terén teljesen a gondozójukra vannak bízva.

A hordozás rövid története

Azt a tényt, hogy a csecsemőhordozás egyidős az emberiség történetével, számos, a különböző emberi kultúrákból fennmaradt tárgyi lelet, illetve képi ábrázolás is bizonyítja. A hordozás szerepét és fontosságát mindig az adott kor és a társadalmi körülmények határozták meg. Az előemberek számára valószínűleg még a fajfenntartás volt az elsődleges cél, majd a későbbi időkben már a családi kötődés és a törődés is egyre hangsúlyosabb szerepet kapott.

A középkori Európában elsősorban a szegényebb rétegek körében volt népszerű a hordozás. A gazdagabb családokban ugyanis a nők nem szoptattak, és nem is voltak annyira jelen a gyerekeik életében, mint például napjainkban. Náluk a gondozó szerepét az szoptatós dajkák töltötték be. A szegények viszont velük ellentétben erőszeretettel alkalmazták a különböző, saját maguk által készített, főleg szőtt kendőket. Ez több szempontból is hasznos volt, hiszen két kezük szabaddá vált a munka számára és a gyermekeik is folyamatosan biztonságban, az anya testéhez közel érezhették magukat.

Viktória angol királynő udvarában 19. a század második felében jelentek meg az első babakocsik. Kezdetben még csak a tehetősebb családok engedhették meg maguknak ezt a fajta luxust, a 20. század első évtizedeiben, a polgárosodás és városiasodás hatására azonban szépen-lassan tömegtermékké avanzsálódott. Ez együtt járt azzal is, hogy már a kevésbé gazdagok is kezdtek felhagyni a hordozókendők használatával és áttértek a babakocsikra.

Valamikor az 1960-as években a hippi kultúra élesztette fel ismét a hordozást. A hippi kultúra aztán letűnt, ám a hordozókendők divatja elindult hódító útjára.

A hordozás fontosságáról

A modern kor anyái már szinte kivétel nélkül rendelkeznek otthon legalább egy hordozókendővel, de talán közülük is csak kevesen tudják, hogy milyen nagyszerű előnyökkel jár a hordozás. Szakemberek ugyanis állítják, hogy a testkontaktus igénye minden nőben és minden gyermekben ott rejlik. Ez az igény az emberiség néhány évezredes történelme során soha nem változott, csak nem mindig lett megfelelően kielégítve.

A csecsemők biológiailag még passzív hordozottaknak tekinthetők, tehát teljes mértékben az anyjukra, vagy más gondozójukra vannak utalva. Ezt jelzi az is, hogy érzékszerveik, például a látásuk még jócskán fejletlen és testhőmérséklet szabályozásuk is labilis. Az utóbbi szempontjából különösen fontos az anya testének melege.

A megfelelő érzelmi, idegi és testi fejlődésükhöz elengedhetetlen az anyával történő rendszeres, mondhatni állandó testi kontaktus. Kutatások azt is bizonyítják, hogy a hordozott csecsemők nappal 43%-kal, az esti órákban pedig 54%-kal kevesebbet sírnak, mint azok a társaik, akiket nem hordoznak.  Mindemellett a hordozás a biztonságos kötődés kialakításában is fontos szerepet játszik.

A szakemberek azt is vallják, hogy a hordozással az anyatej mennyisége is növelhető, mivel a tejtermelődési folyamatokat a csecsemő látványa és a tapintása együttesen indítják be.

Az anyák pedig arról számolnak be, hogy a különösen hasfájós gyerekeken a hordozás segít a legkönnyebben. A függőleges testhelyzetben könnyebb a benn rekedt levegőt masszírozással felszabadítani.

A hordozókendők fajtái
Napjainkban már temérdek különböző fajta hordozókendő közül választhatunk. Kiemelten fontos azonban, hogy a hordozókendő mindig úgy legyen megkötve, hogy a csecsemő számára biztosítani tudja a megfelelő és kényelmes láb- és testtartást.

Ügyeljünk arra, hogy a kendő minden körülmények között illeszkedjen kisbabánk méreteihez is! Újszülöttek esetében tanácsos az elől hordozás, hogy a mellkasunkon, arccal felénk helyezkedjen el. Így a legstabilabb a tartás és a testi kontaktus is így van leginkább biztosítva.

Ekkor a még ülni nem képes babákat is ügyesen tudjuk hordozni. Ha a kendő nagyon hosszú, akár több rétegben is a baba köré csavarhatjuk. Háton hordozásnál a felesleges anyagot már a saját derekunkra is köthetjük, így nem lóg le.

Amennyiben még elől hordozunk, válasszunk rugalmasabb kendőt, mert kényelmesebb és könnyebb, gyorsabb a megkötése, de még elbírja a csecsemő súlyát. Nagyobb gyermekek esetén, akiket már a hátunkon hordunk, valamilyen strapabíróbb, kevésbé rugalmas kendőt válasszunk, amely akár 20 kg-ot is elbír.

A karikával ellátott kendők már újszülött kortól is használhatók, de később, amikor már nehezebb a gyermek és csípőn hordozunk, hosszabb távon súlyosan megterhelheti a hordozó személy egyik oldalát. Totyogók esetén még ideális lehet, hiszen ők már szépen tudnak egyedül is járni, de néha azért még felkéredzkednek egy kicsit pihenni.

A karikás és a sima megkötős kendőkön kívül vannak még csatos hordozókendők is, amelyekkel a megkötés már igazán gyerekjáték. Azoknak ajánlják főleg, akik mindig rohanásban vannak, nem érnek rá sokat bajlódni. Ami igazán különlegessé teszi ezeket, hogy némely típusuk kenguruként és akár hintaágyként is használható. A teherbírásuk viszont általában maximum 15 kg.

A különböző hordozótípusok egybeolvasztásával születtek meg az úgynevezett hibrid hordozókendők. Ezek rengeteg formában kaphatóak. Vannak olyanok, amelyek pántjai megkötősek, de derékpántjuk már tépőzáras, sok esetben párnázottak is. Olyanok is léteznek már, amelyek derékpántja csattal rögzíthető, a vállpántok viszont egyszerűen megköthetőek.

A megkötési módokról

A hordozókendők megkötési módja sokféle lehet. A megvásárolt termékek mellé az esetek nagy többségében tájékoztató füzet is tartozik, amelyet a használat előtt mindenképpen érdemes alaposan áttanulmányoznunk! Így a biztonságos és kényelmes használat nem jelenthet majd problémát!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Legnépszerűbb cikkek

Napi video

Legújabb cikkek